Valomiekka

Tässä ovat Hippalot 2011 festivaaleilla järjestetyn Valomiekkapajan valomiekan teko-ohjeet.

Tämä on yksinkertainen ja helppo versio Star Warsista tutusta valomiekasta, jonka tekeminen sopii aikuisen avustuksella lapsillekin. Tekemiseen sisältyy yksinkeraista juottamista ja peruselektroniikan hallintaa.

huom! Ohjeista puuttu vielä selventäviä kuvia jotka tulevat lähipäivinä!

Tarvikkeet:

 • Kolvi
 • Juotintinaa
 • Eriste/sähkö tms. teippiä
 • Akryyli tms. maaleja.
 • Kuumaliimaa
 • PVC-muoviputkea n 70cm. (Saa esimerkiksi rautakaupoista sähköpuolelta hinta n. 60c per metri.)
 • Talouspaperin pahvirulla
 • Kirkkaita ledejä 3kpl(Itse käytin näitä partco:sta)
 • Patterinpidike 6-8AA patterille(Näitä on paljon erilaisia, mutta itse käytin tällaista)
 • N. 2 metriä kytkentäjohtoa kuten tällaista
 • Kytkin (Itse käytin tällaista)
Ensimmäinen vaihe

Ensin juotetaan valomiekan virtapiiri valmiiksi. Eli patterin plus napaan  juotetaan n 5-10cm johtoa ja johdon toinen pää juotetaan ensimmäisen led-valon anodi-jalkaan eli pitempään jalkaan tämän jälken ledin katodi, eli miinus-jalka, eli lyhempi jalka juotetaan 35cm pitkään johtoon, ja tämän johdon toinen paa juotetaan taas seuraavan led valon anodiin. Sitten samaisen ledin toieen jalkaan, katodiin juotetaan 35cm pitkä johto, jonka toinen pää juotetaan kolmanteen, eli viimeiseen lediin, Taas pitempään jalkaan eli anodiin. Tämän jälkeen kolmannen ledin toinen jalka juotetaan 80cm pitkän johdon toiseen päähän. Toinen pää johdosta juotetaan kytkimeen, keskimmäiseen kolmesta kytkimen jalasta. Tämän jalkeen jompaankumpaan reunimmaisista jaloista juotetaan n.5-10 cm pitkä johdonpätkä (Ei niin väliä kumpaan, tässä tapauksessa se vain merkitsee kumpi kytkimen asennoista on päälle ja kumpi pois, sillä kolmanteen jalkaan ei juoteta mitään.) Kytkimen johdonpätkä sitten lopuksi juotetaan kiinni patteripidikkeen miinusnapaan.

Ohessa kuva ja kaavio kytköksistä:


Tämän jälkeen voi kytkeä patterit kiinni ja kokeilla toimivatko ledit. Jos ledit toimivat niin kaikki juotokset on syytä suojata huolellisesti sähköteipillä, jottei tule oikosulkuja.

Toinen vaihe

Seuraavaksi koko ledhärveli johtoineen työnnetään pvc-putken sisään niin että viimenen led tulee hieman näkyviin putken toisesta päästä. Tämä on syytä tehdä varovasti etteivät kytkökset katkea. Ujuttamista auttaa jos sitä ennen suoristaa koko virtapiirin ja sen johdot.

Putken päästä ulostörröttävä led käännetään ympäri osoittamaan putken sisään. Käännöksen voi tehdä ledin jaloista heti muoviosan päätyttyä parhaimman valaisutuloksen saamiseksi. Kun led on aivan putken päässä ja osoittaa suoraan alas (Jos led osoittaa liikaa putken reunaan niin se ei valaisen koko putkea.) sen voi johdoistaan kuumaliimata kiinni putkeen. Sitten putken pään voi teipata kiinni.

 

Tässä välissä on taas hyvä testata että miekka toimii.

Seuraavaksi ensimmäinen led työnnetään n. 5-10 cm putkeen sisälle ja kuumaliimataan johdoista kiinni. Tuo 5-10 cm putken alkua teipataan kiinni patterinpidikkeeseen, joten jos led on aivan putken alusta sen valotehosta häviää osa kahvan sisään. (Keskimmäinen led jää luonnollisesti keskelle putkea.) Ennen liimaamista on hyvä katsoa että kytkimelle riittää johtoa putken ulkopuolella, sillä se liitetään myöhemmin kiinni miekan kahvaan. Lisäksi  on hyvä katsoa että led osoittaa suurin piirtein ylöspäin.

Kolmas vaihe

Nyt kun miekan valo-osa on valmis niin putki teipataan n.5-10cm matkalta tukevasti kiinni patterinpidikkeeseen. Tämän jälkeen patterinpidike putkineen työnnetään pahviputkeen. (Käyttämäni patterinpidikkeen kanssa putki meni juuri ja juuri sisälle putkeen, tuoden miekkaan lisää jämäkkyyttä.

Samalla työntäessä voi katsoa mihin kohtaan kytkin on tulossa  ja leikata sille pienen kolon putkeen.

Sitten kun koko patterinpidike on putkessa kiinni voi kytkimen kuumaliimata ja teipata kiinni kahvaan.

Neljäs ja viimeinen vaihe

Viimeiseksi voi kahvan maalata akryyliväreillä mieleisekseen tai vaikka teipata koko matkalta värillisillä sähköteipeillä. Ja miekka on valmis!

 

Comments are closed.